Work and Holiday (Çalış ve Tatil ) Subclass 462 Vizesi ile Avustralya'ya Nasıl Geldim?

Photo: Shepparton Art Museum 

 Suan bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen Work and Holiday Vizesini duydunuz ve bu konuda bilgi sahibi olmak istiyorsunuz veya Avustralya ile ilgili merak ettikleriniz var. Aslında bu blogumu Avustralya'da hergün yaşadığım tecrübelerimi yazarak başlayacaktım hiç günlük tutmadım ama bu blog sayesinde arkamda güzel anılar bırakırım düşüncesiyle yazma kararı aldım.Bu bloğun yayınlanmasıyla tarihiyle burada 3.ayımı doldurmuş olacağım o yüzden günlüklerime başlamadan buraya nasıl hangi vizeyle geldiğimi yazarak başlamak daha iyi olur diye düşündüm. Kısaca ben bu vizeyi nasıl aldıgım konusunda kişisel tecrüberimi sizle paylaşayım. 


Photo : Victoria State Library, Melbourne.



Yazıda biraz kendimden de bahsettim ne kadar sıradan birinin bile kolayca yurtdışına çıkış biletini aldığını anlamanıza yardımcı olmak istedim. 2018 yılında herşey bir arkadaşımın bana bir blog yazısında tam olarak bu vize konusunda tecrübelerini paylaşmış olan ve bana da ilham kaynağı olan Çagatay Özdemir in blogunu gönderdi. Tabi cepte para yok askerlikten yeni gelmişim her Türkiyedeki genç gibi bende de gelecek kaygısı vardı. Vize şartlarını okuyunca bunun tam da bana göre olduğunu ve bir çılgınlık yapıp comfort-zone denen konfor alanından çıkmaya karar verdim. 

Photo : Cragieburn



Sonrasında vize için gerekli şartları yerine getirmeye başladım. 

 Vize için gerekli Şartlar;
  •  T.C. vatandaşı olmak, Müracaat tarihinde 18-30 (31 yaşından gün almamış) yaşları arasında bulunmak,
  •  Geçerli bir pasaporta sahip olmak 
  • Gidiş-dönüş biletini karşılamak ve Avustralya’da geçimini sağlamak amacıyla 7000 Avustralya doları ya da karşılığı TL bulunan banka hesap dökümleri (adayın kendisinin ya da ailesinin hesabı olabilir) 
  • Erkek adaylar için askerlikten tecilli olmak ya da terhis olmak. 

 Work and Holiday Akademik koşullar ;
  • İngilizce yeterlilik için IELTS den 4,5 ya da TOEFL sınavından 32 ya da PTE Academic sınavından 30 puan almış olmak 
  •  Üniversiteden izinli sayılmak, (üniversite öğrencileri için)
  •  Geçiminden sorumlu olduğu bir çocuğu bulunmamak, 
  • Work and Holiday programına daha önce katılmamış olmak.
  •  Mezun iseniz diploma, öğreciyseniz transkrip belgesi,

 Evet dostlar şartlar bunlar biraz size kendi tecrübelerimden ve eğitim geçmişimden bahsedeyim. Kocaeli Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Üniversite ortalamam 3.26 , neden mezuniyet ortalamını yazdın diyenler olabilir onu da açıklayacağım.






 Vize başvuru macerasına geçelim. Yurtdışına gidip çalışmak veya uzun süre oralarda takılmak hiçbirzaman aklımım ucundan bile geçmezdi taaki askerlikten geldikten sonra iş hayatına atılıp Türkiye'de çalışmanın karşılığını veya basit bir hobiye bile vakit kalmayacağını anlayana kadar. İlkokuldan beri iş-okul arasında gidip geldim araya da sürekli hobiler sıkıştırdım ama bu gerçekten bir süre sonra yorucu olmaya başladı.Askerlik bitimi, özel bir okulda ingilizce öğretmenliği yaptım ne yazıkki stresli bi ortamdan başka birşey değildi .O sırada vize konusunda araştırmalarımı genişlettim , çalışıyor olduğumdan dolayı size bahsettiğim Çağatay Özdemir'in de danışmanlığını yapmış olan acentayı aradım. Sağolsunlar aradığımda ücretsiz bilgilendirme yapıp neler yapmam gerektiğini söylediler.İş yoğunluğundan dolayı başvurumu acentayla yürütme kararı aldım. 


İlk yapmam gereken şey uluslararası geçerliliği olan yeterli dil puanı almaktı. 2019 yılında acenta bana PTE sınavını önerdi İELTS ve TOEFL kıyasla çok daha uygundu , bu arada daha önce uluslararası geçerliliği olan bu sınavı hiç duymamıştım. Benim başvurduğum yıl sınav ücreti 750 tl idi şuan eminim cep yakıyordur. İngilizce temelim olduğundan dolayı vize için istenen puanı almakta zorluk çekmedim. Ama endişenlemeyin ingilizceniz zayıf bile olsa orta seviyeyle bile istenilen puanı kolaylıkla alırsınız yeterki gerekli motivasyonu kendinizde görün. Daha önce en az 6 ay en fazla 1 yıl içerisinde alğınız uluslarararası geçerliliği olan sınavınız da yeterli. Dil sınavını da hallettiyseniz zaten gerisi kader kısmet. 




Bu vizeyi mezunlar Dışişleri Bakanlığına ,öğrenciler ise Yök'e başvuru yapmaları gerekiyor tabi şuan değişmemişse. Kontenjan 100 kişi, %70 mezun, %30 öğrenci kabul almaktadır. Ben mezun kontenjanından başvurdum . Bu yüzdeden size şunu kesin olarak söyleyebilirimki bu vizenin en önemli şartı diploma ortalaması , bu vizeye hak kazanan arkadaşlar ile iletişim halindeydik mezun ortalamaları 3 ün altında değildi tabi öğrenci iseniz daha düşük ortalamarla da seçilme ihtimaliniz yüksek benim mezuniyet ortalamam 3.26 idi mesela. Tabiki  3 ün altındaysanız başvurmayın demiyorum sizi nelerin beklediğinizi bilemezseniz her zaman şans vardır. Dil puanından sonra arkadaşlarımızın en çok sorduğu soru hesapta 5000 avustralya doları göstermek ile ilgiliydi bu da mesele değil ailenizden birinin hesabı da olur diyelimki o kadar paranız yok hiç sorun değil benim de o kadar param yoktu. Parası olan bir eş-dost bulun, 5000 avustralya dolarına denk gelen Amerikan doları veya Türk lirası da olur , emanet parayı alın hesabınızda gösterin imza sirküsüyle birlikte dekontunuzu alın veya bi kaç gün sonra parayı her kimden aldıysanız ona iade edebilirsiniz ben parayı sadece 2 gün hesapta tutup sonra arkadaşa göndermiştim. O yüzden para gözünüzü korkutmasın. Emin olun bu vizede en masraflı olan şey ,eğer kabul aldıysanız, uçak bileti :) . 



Mezunları, Dışileri Bakanlığı belirleyip uygun gördüğü başvurulara mail yoluyla ONAY MEKTUBU'nu yolluyor bu mektubu aldıysanız hayırlı olsun artık çünkü vizeye giden anahtar bu mektup. Sonrası Avustraylya'nın immiaccount adlı sitesinde hesap açıp sizden istenen belgeleri oraya yüklemek. Belgeler yüklendikten sonra VFS'den Parmak İzi ve Biyometrik için randevu alıyorsunuz tabi öncesinde vize ücreti için yüklediğiniz belgelerin sonunda ödeme bilgisinizi de giriyorsunuz benim zamanımda vize ücreti 485 AUD idi. Para hemen çekilmiyor bilginiz olsun. Sonrası parmak izi ve biyometrik onu için de 80 tl ödeme yapmıştım.Bu işlemde bittikten sonra artık vizeyi bekliyorsunuz vizeniz genellikle 90 gün içerisinde onaylanmaktadır eğer başvurunuzu bireysel yaptıysanız size,acenta ile yaptıysanız danışmanınıza vizeniz mail olarak atılıyor. Elektronik vize olduğu için herhangi bir yere uğramanıza gerek kalmıyor sadece vizenizi pdf olarak indirmeniz yeterli.

Vize için gerekli evrak listesini aşağıya bırakıyorum aynı listenin tercümesi yapılmadan Dışişleri Bakanlığına gönderebilirsiniz tercümeli halleri Avustralyanın sitesine yüklenecek. 

Ayrıca acenta çok yardımcı oldu isteyenlere mail yoluyla bana ulaşabilir kendilerini yönlendiririm. 

 Vize icin gerekli Evrak listesi ;
  • Bakanlik Onay Mektubu Pasaport (Eski ve Yeni ) Sabika Kaydi
  •  (E-Devlet’ten Arsivli ve Ingilizce) (Eğer farklı ülkede 1 yıl ve uzeri kalmış ise kaldigi her ülkeden Sabika kaydı) 
  • Vukuali Nüfus Kayıt ornegi (Butun aile bireylerini gösteren Ingilizce Tercumeli) 
  • Lisans - Master…. vs Mezuniyet belgesi ya da öğrenci belgesi (Ingilizce Tercumeli) 
  • Banka Mektubu (5000 AUD karsiligi ) 
  • Nufus Cüzdanı (Ingilizce Tercumeli) 
  • Askerlik Durum belgesi (Ingilizce Tercumeli) 
  • IELTS - PTE - TOEFL sonuc belgesi 
  • 1 adet Fotograf (Vesikalık, arka planı beyaz)
  •  Sigorta 1 yıllık
  •  956 A formu 

 Bu evraklar toplandıktan sonra vize başvuru formu doldurulacak, vize evrakları sisteme eklenecek ve vize ödemesi yapılacak. Sonrasında da parmak izi vermek için randevu alınacak. Randevu esnasında da biyometri ücreti ödenecektir. 


Vizeye yaptığım masraflar;(2019 yılı)
Vize ücreti -485 Aud 
Biyometrik - 80 lt
Evrak Tercümeleri -150 tl
Sigorta - 600 (göstermelik-daha ucuza da yapabilirsiniz)
Pte- 750 TL
Acenta- 1000 tl


 Bir başka yazımda bu vize ile ilgili daha Türkiye'deyken başıma gelen daha doğrusu dünyanın başına gelen belanın da beni de nasıl etkilediğini size aktaracağım .Kısa bir giriş yapayım . 2018 yılında vizeden haberdar oldum tabi o yıl başvurular geçmişti yaşım 27 idi ben de 2019 için hazırkıklar yaptım sınava girildi evraklar toplandı.gönderildi ,yüklendi ve 10 ocak 2020 de maile vizem geldi herşey harika ilerledi .Yeterli bütçem olmadığından çalıştığım kurumda 1-2 ay daha çalışıp en azından uçak parası vs çıksın dedim ki demez olaydım :) şubat ayında martın ilk haftası için uçak biletleri bakıyordum tam bilet alacaktımki Türkiye'de ilk koronovirüs vakası patladı hemen ertesi gün avustralya aktarmalı uçaklar uçuşlarını askıya aldı , mart ayı için uçak bileti alan arkadaşlarımızın da biletleri açığa alındı ki çok geçmeden Avustralya da sınır kapılarını yurtdışında olan kendi vatandaşlarına bile kapattı taaa şubat 2022 e kadar tabi o tarihe kadar örselendim bittim elim kolum bağlandı 6 ay işsiz kaldım vizeyi alıp gideceğim diye önümdeki bütün kariyer fırsatlarını reddetmiştim ama geldiğim son işsiz kalmaktı :)

Neyse 6 ay işsizlik maaşından sonra Yemeksepeti'nin depo sorumlusu personeli olarak çalıştım orası da sarmadı şartlar müdürler berbat ,yakın bir dostumun Sultanahmet'te butik otel açmasıyla yemeksepetine istifamı verip hemen kendimi oraya kaydırdım. 
Avustralya ya gelene kadar da orda hergün zevk alarak çalıştım ve dünyanın her tarafından çok güzel insanlar tanıyıp kırık olan ingilizcemi de orda ilerlettim. Bu yazım da biraz aceleye geldi o yüzden noktalama işareti katliamı yaptım baya. 

Not : Aklıma Geldikçe Bu Yazıma Eklemeler Yapacağım veya Güncelleme Gelirse

Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle .

Yorumlar

Popüler Yayınlar