Istanbul'da Toplu Taşıma Günlüğü - 1

Bu başlığı atma sebebim hemen hemen hergün toplu taşıma kullanan biri olarak iyi veya kötü bir olaya şahit olmamdır. Ara ara bu başlık altında  yazacağımdan ötürü seri şeklinde yazmayı düşünüyorum.       

        Neyse konuya gelelim, efenim biliyorsunuz toplu taşıma araçları her türlü insanla karşılașabileceğimiz ortak kullanım alanlarından sadece biri. Bakın burası çok önemli "ortak kullanım alanı" yani özel alan değil, kişiye özel değil yani kafana göre hareket edemezsin, birlikte yolculuk ettiğiniz insanları rahatsız edemezsiniz ama angut ne yapıyor telefondan yüksek sesle film izliyor. Ulan pezevenk, be medeniyetten ders almamış dallama hiç mi düşünmüyorsun etrafındaki insanlar bu sesten rahatsız olur mu diye, kulaklığın yoksa sesini ya kısarak dinle ya da hiç dinleme. Bu tipleri uyarmak da ayrı mesele uyardığın zaman tip tip bakışlar manasız tavırlar, aq piçine bak hem suçlu hem güçlü.

       Geçen gün sabahın köründe işe gidiyorum Marmarayla, tren geldi, içeri girdim oturdum, kafamı öne eğdim yolda ne kadar yatsam kardır diye, lan birden az ötemde biri  telefonunundan son ses, kulaksız video seyrediyor  ama kim olduğunu da kestiremiyorum. Herkesin elinde telefon birşeyler kurcalıyor neyse dedim, sen uyumaya çalış sesi duyma ama yok olmuyor en son baktım şöyle ses nerden geliyor, aha buldum dedim - pardon telefonun sesini kısar mısınız tabi el işaretiyle de gösteriyorum aramızda mesafe var diye, adam anlamsız anlamsız baktı sonra da ilk durakta indi, bu öküz niye baktı öyle derken sesler tekrardan gelmeye başladı. Meğerse yanlış adama söylemişim :) Sonra adamı buldum tabi ben bu ibneyi uyarana kadar durağıma geldim ama içimden de bu davara az küfür etmedim. Çektim gittim. Bazı konularda insanların tepkisiz kalması da ayrıca tuhaf. Şahsım olarak toplu taşımalarda belki her gün bir kişiyi kulaklığından aşırı ses  geldiğinden ötürü uyarmışımdır veya yüksek sesle konuşurlarsa uyarmışımdır önemli olan kibarca uyarmaktir bazen amcalar/teyzeler çocuk azarlar gibi uyarıyor tabiki de bu da yanlış bir hareket, genç arkadaşlar bunu gururlarına yediremeyebilirler. Bi de şuna da ayar oluyorum mesela elemanın biri yüksek sesle müzik dinliyor etrafındakiler rahatsız ama hepsi tövbe estağfurullah falan çekiyorlar veya  yan yan bakıyorlar aq uyarsanıza kendi kendinize söyleneceginize. Neyse bu mevzular bitmez aklıma geldikçe aynı başlık altında numaralı şekilde yazarım. Dikkat edin kendinize, pozitif olun.

Yorumlar

Popüler Yayınlar