Sosyal Ağ Kullanımı

İnternet, dünyaya yeni bir düzen getiren, ve sayesinde hemen hemen dünyanın her bölgesine ulaşmamızı sağlayan fenomenlerden bir tanesi. Peki sizce internetin veya internet sunucu ağı (World Wide Web) en sevdiği evladı kim dersiniz? Tabii ki sosyal medya. Biraz bu sosyal medyanın işlevi ve verilerinden kısaca bir bahsedelim. Şimdi sosyal medya, forum, iş ağları, bloglar, fotoğraf paylaşım ağları, sosyal oyun ağları, sohbet uygulamaları vs diye gidiyor yani çok farklı şekillerle hayatımızda yer edinmiş durumdalar. 2020 yılında, küresel anlamda sosyal medyaya ulaşma oranı %49'a vardı. Biraz daha özele indiğimizde Doğu Asya'da bu oran %71, Kuzey Amerika'da %69 ve onu %67 ile Kuzey Avrupa takip ediyor. 

Bu sosyal ağ o kadar güçlü ki, 2023'e kadar dünya çapında sosyal medya kullanıcılarının sayısının 3.43 milyara yani aşağı yukarı dünyanın nüfusunun 3'te birine denk gelen bir sayıya ulaşılacağı tahmin ediliyor. Aynı zamanda 2023'e kadar, bu kullanıcıların tahmini 800 milyonu sadece Çin'den ve 450 milyona yakını da Hindistan oluşacağı öngörülmektedir. 
Genellikle yüksek sayılara varan kullanıcı hesaplarına sahip olmak veya güçlü etkileşimi ölçüt olarak baz alan öncü sosyal ağlar için bu durum bir övünç kaynağıdır. Örneğin ; Facebook, ayda 1 milyar aktif kullanıcıyı aşan, ve 2020'nin ilk çeyreğinde dünya çapında 2.6 milyar aktif kullanıcıya sahip ilk lider sosyal ağ olma özelliğine sahip. Ayrıca dünyada en popüler sosyal ağlar arasında bir ilk olarak yerini aldı. 
Bir diğer öncü sosyal ağlar ve uygulamalar arasında, fotoğraf ve video paylaşım platformu olan Instagram da aylık 1 milyarın üzerinde aktif kullanıcıyla ve hikaye paylaşma özelliği sayesinde günde 500 milyon aktif kullanıcıya ulaştığı rapor edilmesiyle üst sıralarda yerini almıştır. WhatsApp, Messenger ve Wechat gibi mesajlașma uygulamaları da çevrimiçi kullanıcılar için popüler sosyal kanalları arasındadır. Sosyal ağların kolayca ulaşabilir olmasına rağmen, kullanıcı sayısı pazar potansiyelini hala artmakla kalmıyor aynı zaman da kullanıcı etkileşimi de büyümeye devam ediyor. Dünya çapında, internet kullanıcıları sosyal ağlarda günde ortalama 144 dakika gezinmektedir. Bu sayede, dünya çapındaki markalar ve pazarlamacıların, bu süreyi göz önünde bulundurarak ekran boşluklarına, sosyal pazarlama veya sosyal reklamlar ile çeşitli ürünler ve hizmetler yerleştirmelerine olanak sağlamıştır. Son yıllarda, sosyal ağ oluşturma taşınabilir platformlara doğru açıkça bir kayma göstermiştir. 
      Akıllı telefon ve tablet uygulamaları taşınabilir erişim ağı sayesinde, Twitter, Instagram ve Snapchat gibi öncelikli sabit taşınabilir cihaz veya sadece taşınabilir platformlara olanak sağlamıştır. Buna ek olarak, bu tür uygulamalar konum/yer temelli hizmet profillerini arttırmış ve kullanıcılara tablet sayesinde Tumblr ve Pinterest gibi görsel blog sitelerine erişimi rahatlıkla sağlamıștır. Amerika'da 2018'den beri, 99.2 milyon çevrimiçi kullanıcı özelikle taşınabilir cihazlar sayesinde sosyal ağ sitelerine erişim sağlamıștır. Statisca Küresel Tüketici Anketi, (The Statisca Global Consumer Survey) Amerika'da sosyal ağ kullanımı üzerine, sosyal ağ kullanım sıklığı, kullanıcılar arasında seçilen platformların özelliğinin yanında bu platformlarda sunulan ortak aktiviteler hakkında geniş kapsamlı bilgiler de sunmaktadır. İstenilen hedef gruba ayrılmış sonuçları görüntüleme seçeneği ile, Statisca Küresel Tüketici Anketi anlık mesajlaşan kullanıcıları ve sosyal medya alışkanlıkları görüntülemelerini sağlar. 





Not: Bu bir çeviri metnidir. 
Kaynak :https://www.statista.com/topics/1164/social-networks/#dossierSummary__chapter1


Yorumlar

Popüler Yayınlar